Tijdens de raadsvergadering van 21 mei jl. heeft Gemeentebelangen Gouda zich uitgesproken over diverse belangrijke onderwerpen. Zo hebben wij ingestemd met zowel het Beleidskader Armoede en Schulden 2025-2029 als het Collectieplan Kunst in de Openbare Ruimte 2025-2033. Deze besluiten dragen ieder op hun eigen manier bij aan een sociaal en toegankelijk Gouda.

Voorafgaand aan de besluitvorming spraken wij ons uit naar aanleiding van het statement van het College over de situatie in Gaza. We benadrukten de noodzaak van dialoog, wederzijds begrip en het vermijden van polarisatie, ook binnen onze eigen stad. Wij hebben erop aangedrongen om elkaar te blijven zien als mens, juist in tijden van conflict en verdeeldheid.

Op de agenda stond ook opgenomen dat wij, samen met Gouda Positief, vervolgvragen wilden stellen op de eerder ingediende Artikel 39 vragen waarvoor wij expliciet om een mondelinge beantwoording hadden gevraagd conform het Reglement van Orde. Onderwerp van de vragen was o.a. de gang van zaken rondom de LUP-lijst (lijst uitsluitingen parkeervergunningen Gouda) en het parkeerbeleid. De beantwoording was, niet geheel verrassend, summier. Aan de hand van de vervolgvragen hebben wij benadrukt dat nieuwe tarieven altijd via de raad moeten lopen en dat er onvoldoende transparantie is geweest over het tot stand komen ervan. Wij blijven dit onderwerp agenderen en aandringen op een rechtvaardig beleid. Hiertoe volgt, na zorgvuldig overleg tijdens de schorsing met alle fractievoorzitters, een agenderingsverzoek.

Ook hebben we onze stem laten horen bij diverse moties en amendementen:

• We steunden de motie van de Partij voor de Dieren die inzet op betere toegankelijkheid van hulp bij armoede en schulden, vooral voor mensen met beperkte digitale of taalvaardigheden.

• De motie van GroenLinks om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor mensen met een laag inkomen kon eveneens op onze steun rekenen.

• De motie van de ChristenUnie over kunst in Westergouwe hebben we gesteund, met de suggestie om kunst uit de gemeentelijke opslag in te zetten. Dat is zowel duurzaam als financieel verantwoord.

• Wij hebben tegen de motie van de VVD over het instellen van een stadscuratorium gestemd, omdat deze volgens ons onnodige bestuurlijke drukte oplevert zonder duidelijke meerwaarde.

• Het amendement van de ChristenUnie over bewustwording rondom de risico’s van ‘koop nu, betaal later’-diensten vonden wij een waardevolle toevoeging aan het armoedebeleid. Daarom hebben we ook hiervoor gestemd.

Al met al kende deze raadsvergadering een intensief verloop, met een lange schorsing en overleg tussen fractievoorzitters. Ook stond de benoeming van mevrouw Zuurmond als burgerraadslid namens de ChristenUnie op de agenda. Via deze weg wensen wij haar nogmaals heel veel succes toe!

Gemeentebelangen Gouda blijft zich inzetten voor een transparante, sociale en toegankelijke stad waarin iedere Gouwenaar mee kan doen.