Woensdag 12 maart jl. stond er een besluitvormende raadsvergadering op de agenda. Qua onderwerpen, en dan vooral in het aantal, betrof het een agenda die de afgelopen raadsvergaderingen wel eens voller was. Toch bleek vooraf al dat deze avond in alle opzichten uniek zou zijn.
Naar aanleiding van een bewonersbijeenkomst op donderdag 27 februari jl. werd er voor deze raadsvergadering een verzoek tot interpellatie ingediend. Een middel dat in de geschiedenis van de Goudse gemeenteraad pas 3 (!) maal is ingezet, waarvan 2 in de huidige raadsperiode. Naast deze aankondiging heeft de fractie van Gemeentebelangen Gouda via diverse gesprekken met stadsgenoten én op verschillende platforms geconstateerd dat er verwarring was ontstaan over een interpellatiedebat. Of toch niet?
De diverse gevoerde gesprekken lieten namelijk duidelijk blijken dat er onder de bewoners verkeerde verwachtingen werden gecreëerd. Zo bleek dat velen van hen was duidelijk gemaakt dat het doorgang vinden van het interpellatiedebat afhing van komst en werden er via verschillende kanalen oproepen gedaan om massaal aanwezig te zijn. GBG juicht betrokkenheid van stadsgenoten enorm toe, maar dan wel op basis van eerlijke communicatie. Ook was aan de bewoners medegedeeld dat het parkeerbeleid op deze raadsvergadering van tafel geveegd zou worden. Zeer kwalijk.
Allereerst het interpellatiedebat als middel: niet de aanwezigen op de publieke tribune, maar de aanwezige raadsleden van de raadsvergadering bepalen of een interpellatiedebat gevoerd mag worden. Hiertoe brengt ieder raadslid, zonder last en ruggenspraak, zijn of haar stem uit. Van het van tafel vegen van het parkeerbeleid was geen sprake, ondanks het feit dat Gemeentebelangen Gouda dit zou omarmen en toejuichen daar het huidige beleid omtrent parkeren aan alle kanten piept en kraakt en terug moet naar de tekentafel. Dit blijkt ook uit het stemgedrag van GBG in de afgelopen jaren rondom dit onderwerp: steevast tegen.
Om de verwachtingen te managen en de bewoners die wij hebben gesproken op een juiste manier in te lichten hebben wij duidelijk proberen te maken dat de aanwezigen, conform de vergaderorde, niet kunnen inspreken ofwel hun genoegen of ongenoegen kunnen uiten tijdens de vergadering. ‘Een uiting, mede gevoed door uw emoties, vanuit de tribune maakt meer kapot dan u lief is’ was dan ook steeds hetgeen wat wij hebben benadrukt. Wij zijn dan ook zeer content met de constatering dat een overgrote deel van de aanwezigen (meer dan 100 bewoners hebben de vergadering bijgewoond) hier gehoor aan heeft gegeven.
De fractie van Gemeentebelangen Gouda heeft voor het interpellatiedebat gestemd. Na de beantwoording van wethouder Sargentini op de door de interpellanten geformuleerde vragen was onze reactie als volgt:
‘Voorzitter,
Mijn fractie heeft voor het interpellatiedebat gestemd, omdat wij deze dialoog noodzakelijk achten. Dat het parkeerbeleid aan alle kanten piept en kraakt staat wat ons betreft niet ter discussie en wordt vanavond bevestigd door een grote groep inwoners die hier aanwezig zijn ofwel thuis meekijken. Zo heeft Gemeentebelangen Gouda ook steevast tegen de verschillende voorstellen rondom het parkeren gestemd en aangegeven dat het onderwerp terug moest naar de tekentafel.
Wat mijn fractie wel zeer zorgelijk vindt zijn de signalen die wij hebben opgepikt uit de verschillende gesprekken met onze stadsgenoten dat het debat vanavond al dan niet zou doorgaan als bewoners in groten getale aanwezig zouden zijn en zelfs dat het parkeerbeleid vanavond even van tafel geveegd zou worden. In een tijd waarin een groot deel van de gemeenschap helaas al weinig tot geen vertrouwen heeft in de politiek is het onacceptabel dat deze valse voorwendselen zo maar de wereld in zijn geholpen.
Gemeentebelangen Gouda zal zich dan ook blijven inzetten om vooraf en volwaardig te participeren en onze bewoners en ondernemers op een juiste en eerlijke manier te betrekken bij de te maken keuzes én over de ontwikkelingen in deze stad.’
Na het debat zijn er 5 moties aangekondigd, waaronder een motie van de fractie van GBG in nauwe samenwerking met de fractie van Gouda Positief. Deze motie (Motie ‘Invoeringsperikelen gereguleerd parkeren’) is, na stemming, unaniem aangenomen! De fractie heeft verder de moties van de VVD (motie van afkeur) en de motie van Gouda Positief (Participatie Nu) gesteund, maar deze behaalden geen meerderheid. Andere moties over dit onderwerp konden niet op onze steun rekenen. De toelichting op deze moties was als volgt:
‘Voorzitter,
Wij zijn absoluut voorstander van het invoeren van een referendum als democratisch instrument om de inwoners te betrekken bij onderwerpen die van belang zijn voor de stad en haar inwoners. Maar, zoals inmiddels lang en breed bekend, moet daarvoor eerst wat voorwerk verricht worden. Derhalve geen steun, maar wel de oproep om stappen te ondernemen zodat er eerst een verordening komt. Tot slot de motie van LG. Mijn fractie is van mening dat de motie die wij mede indienen verstrekkender en completer is, aangevuld met enige overlap. Derhalve geen steun.’
Na behandeling van deze moties vonden de overgebleven bewoners op de publieke tribune de tijd rijp om, ongetwijfeld teleurgesteld, huiswaarts te keren. De vele ontvangen complimenten voor het optreden en de opstelling deze avond van GBG en de samenstelling van de aangenomen motie, die meer ruimte en tijd moet gaan bieden in het parkeerbeleid, was voor ons als fractie eervol en een bevestiging dat we op de juiste weg zijn.
Verder heeft Gemeentebelangen Gouda voor het geamendeerde besluit over de Kaderbrief 2026 Jeugd en WMO gestemd (ook het amendement van D66 kon op onze steun rekenen. Datzelfde gold ook voor het geamendeerde besluit over de verordening Leerlingenvervoer, waarbij het amendement van de PvdA tevens is gesteund door de fractie.
Al met al was het een bewogen avond. Enerzijds vinden wij het belangrijk dat onze stadsgenoten de betrokkenheid voelen en laten blijken door, bijvoorbeeld, raadsvergaderingen massaal bij te wonen. Anderzijds vinden wij het teleurstellend dat zij op het verkeerde been zijn gezet door desinformatie. Dat zij een duidelijk signaal van afkeur over het parkeerbeleid hebben afgegeven door hun aanwezigheid is overduidelijk. Er is dus werk aan de winkel.
Het is, afrondend, een utopie om te roepen dat na de verkiezingen van 2026 het parkeerbeleid zal worden teruggedraaid. Eenieder die dat roept spreekt niet de waarheid. Waar wij ons wel voor zullen blijven inzetten (in ieder geval op dit onderwerp) is het dragelijk maken van dit door een meerderheid van de huidige gemeenteraad [zonder GBG] aangenomen raadsbesluit, door te blijven participeren en, daar waar mogelijk, met oplossingen te komen die onze stadsgenoten ten goede zullen komen.

Fractievoorzitter
Gemeentebelangen Gouda
Recente reacties