Fractie De Goudse Stroopwafel of wel GSP!

Ja hoor, alweer een nieuwe fractie in de gemeenteraad van Gouda. De fractie Dijkshoorn. Het moet niet gekker worden met 13 politieke fracties. Maar het kan nog gekker wanneer ik de lokale media lees. Partij 14 en 15 hebben zich al gemeld en het zal mij niet verbazen wanneer daar ‘OPA’ nog eens bij komt.

Wat bewegen die ‘jongens en meisjes’ van de politiek in de gemeenteraad om steeds meer fracties te maken. Is dit een poging om een record te gaan vestigen? En dan te weten dat een fractielid van Trots is overgestapt naar de VVD, ook hij had zo maar een nieuwe fractie kunnen vormen. Misschien heeft die dat wel gedaan ‘een fractie binnen een fractie’ te weten de fractie zonder naam. De politiek was voor mij al moeilijk te volgen maar om voor een onderwerp naar 13 bijna dezelfde verhalen te luisteren wordt zelfs voor ‘oude’ Stroopwafel te veel.

Laat staan voor de inwoners van Gouda die kunnen door het politieke fractiebos de bomen niet meer zien. Het is bijna hetzelfde met stroopwafels. Een zak stroopwafelkruimels is heerlijk maar er gaat niets boven het eten van enkele hele grote stroopwafels. Naar mijn ‘stroperige’ mening geldt dit ook voor de politiek. Het is goed te luisteren naar enkele grote fracties in plaats van 13, 14 of 15 fracties. De smaak verandert toch niet.

Nu gaan wij weer op weg naar de verkiezingen. Volgend jaar maart mogen wij weer in het hokje om met het rode potlood te kiezen uit kandidaten van een groot aantal partijen. Het stemblad wordt steeds breder met al die partijen maar de kwaliteit niet beter. Ik zou geen echte Stroopwafel zijn om een lans te breken voor het bundelen van partijen. Gooi die ego’tjes over boord en ga met elkaar samenwerken. De lokale partijen kunnen zich bundelen tot een lokale partij onder de naam Beter Gouda, daar zit toch iets positiefs in, het belang van Gouda om Trots op te zijn en daar voelen 50+’ers zich thuis.

Politiek zijn er ook weinig verschillen meer nu de PvdA afscheid neemt van de ‘verzorgingsmaatschappij’ en de VVD mee gaat in nivelleren onder het motto ‘ Participatie’.

Ook de lokale partijen zijn niet meer te onderscheiden aangezien zij het allemaal het beste voor hebben met Gouda, toch! Zelfs bij een motie van wantrouwen weten zij elkaar te vinden. Een prima basis om samen verder te gaan.

Maar ja, als ik de geluiden in Gouda mag geloven zal van deze bundeling wel weer niets terecht komen. Veranderen en vernieuwen zit waarschijnlijk niet in het bloed van de meeste ‘jongens en meisjes’ van de politiek. En om nu een nieuwe partij op te richten onder de naam GSP (Goudse Stroopwafel Partij) daar voel ik ook niet zo veel voor. Tenzij mij geluiden bereiken dat de weldenkende veranderende inwoners van Gouda massaal gaan stemmen op GSP. Kijk, dan wordt politiek in Gouda met een grote GSP fractie weer leuk om te volgen.

De eerste belofte kan GSP in ieder geval doen n.l. voor alle bezoekers aan de vergadering gratis een Ultra Super Stroopwafel bij de koffie. Reken maar dat het dan druk zal worden in het Huis van de Stad zelfs met mensen van de uit ons omringende dorpen en steden. Ongetwijfeld het beste uitgangspunt om tot regionale samenwerking en fusie met andere gemeenten te komen, want wie wil er nu niet bijhoren wanneer het gaat om stroopwafelpolitiek.

Van uw ‘GSP-fractievoorzitter’’

Gerrit Stroopwafel