Gemeentebelangen Gouda (GBG) heeft recent schriftelijke vragen gesteld aan het college over de werking van de Slim Melden-app. Deze app biedt inwoners de mogelijkheid om meldingen te doen over bijvoorbeeld kapotte straatverlichting, afval op straat of andere zaken die een schoon, heel en veilig Gouda in de weg staan. Het college heeft onze vragen inmiddels beantwoord. Hieronder zetten wij de belangrijkste bevindingen op een rij – én geven we onze eigen visie op de uitkomsten.
Hoge gebruikscijfers en afhandeling: positief, maar alertheid blijft nodig
In 2024 zijn maar liefst 33.245 meldingen gedaan via de Slim Melden-app, waarvan 98% inmiddels is afgehandeld. Een indrukwekkend resultaat, waar het college tevreden over is. GBG ziet dit als een ontwikkeling die aantoont dat inwoners de app weten te vinden.
Fractievoorzitter Çetin: “De cijfers tonen aan dat de app makkelijk gevonden wordt en dat deze een bijdrage levert aan de leefbaarheid van onze stad. Tegelijkertijd blijft het belangrijk dat de gemeente structureel blijft monitoren of meldingen daadwerkelijk en tijdig worden opgevolgd. We moeten voorkomen dat meldingen tussen wal en schip raken.”
Technische storingen en categoriefouten: leerpunten voor de toekomst
Toch waren er ook problemen. In 2023 en begin 2024 zijn 130 meldingen door technische storingen niet goed verwerkt. Daarnaast raakten sommige meldingen uit beeld doordat ze niet naar de juiste afdeling werden doorgezet. Inmiddels zijn hierover afspraken gemaakt met de leverancier en is de interne controle bij de gemeente aangescherpt.
Fractievoorzitter Çetin: “We waarderen het dat het college deze problemen erkent en actie heeft ondernomen. Wel willen we benadrukken dat het belangrijk is om proactief te blijven acteren in het signaleren van knelpunten, zodat het vertrouwen van inwoners in de app behouden blijft.”
Privacy en bescherming persoonsgegevens: goed geregeld, maar verbetering mogelijk
Een ander belangrijk punt voor GBG was de bescherming van privacy. De app bevat namelijk ook foto’s die inwoners uploaden bij hun meldingen. Hoewel er een verwerkersovereenkomst is en medewerkers controleren op gevoelige beelden, ontbreken nu nog automatische privacywaarborgen zoals gezichtsvervaging.
De gemeente heeft inmiddels aangekondigd een Data Protection Impact Assessment (DPIA) te gaan uitvoeren om de privacyrisico’s verder te analyseren en eventueel aanvullende maatregelen te nemen.
Fractievoorzitter Çetin: “Wij vinden het van cruciaal belang dat melders erop kunnen vertrouwen dat hun privacy én die van andere inwoners goed beschermd worden. We blijven deze ontwikkeling kritisch volgen.”
Ruimte voor verbetering in communicatie en participatie
Er zijn nog geen duidelijke richtlijnen voor het uploaden van foto’s, zodat meldingen van bijvoorbeeld overlast door personen – bij verkeerde categoriekeuze – onbedoeld openbaar worden gemaakt. Dit vraagt om betere instructies voor gebruikers én interne controles.
Ook ontbreekt momenteel structureel overleg binnen de gemeente over de werking van de app, al geeft het college in de beantwoording aan dit snel weer op te zullen pakken.
Fractievoorzitter Çetin: “Inwoners willen niet alleen dat meldingen op de juiste wijze worden afgehandeld, maar ook dat ze te horen krijgen wat er met hun melding gedaan is/wordt. Wij pleiten daarom voor een betere terugkoppeling én voor meer ruimte voor onze inwoners om actief verbeterpunten aan te kunnen dragen.”
Tot slot
GBG is voor nu tevreden dat het college openheid van zaken heeft gegeven, maar blijft deze aangelegenheid kritisch volgen hoe de Slim Melden-app zich verder zal ontwikkelen. De terechte zorgen bij de groep inwoners, die onze fractie heeft benaderd, zijn met de beantwoording door het college van onze vragen, niet ineens weggenomen. Het onderwerp is weliswaar in ontwikkeling doch dit neemt niet weg dat onze fractie van opvatting is dat iedereen die hiermee geconfronteerd wordt van harte welkom is om de eigen ervaringen met ons als fractie te delen. Wij overwegen, op basis van de huidige contacten met inwoners en allen die met ons hierover van gedachten willen wisselen, vervolgvragen te stellen om daarmee tevens een bijdrage te leveren aan een veilige en schone stad, waarin iedereen zich gelukkig en veilig kan voelen.
Heb jij zelf ervaringen met de Slim Melden-app?
Laat het ons weten!
Wij hechten waarde aan alle ervaringen, suggesties en opmerkingen en die nemen wij graag mee in ons vervolgwerk binnen de gemeenteraad van Gouda.

Fractievoorzitter
Gemeentebelangen Gouda
Recente reacties