“Vuilnisman, mogen deze (plastic)zakken ook nog mee”?

Ja deze intro had u niet van uw ‘Gerrit Stroopwafel’ verwacht. Maar na de verkiezingen had ik toch wel het idee dat er grote veranderingen in de Goudse politiek zouden komen. Voor de verkiezingen hebben alle fracties kenbaar gemaakt vooral met elkaar de stad te willen besturen.  Maar nu twee maanden later wordt wel duidelijk dat ook deze belofte al direct met de (plastic) zakken aan de lantaarnpaal kunnen worden gehangen. Neen, dat heeft u en ik verkeerd begrepen dat geldt niet voor alle partijen maar alleen voor die partijen die ‘kwijlend kijken naar het invullen van het pluche.’ Onder aanvoering van D66 en CU hebben vijf partijen die net iets groter zijn dan de anderen zich opgesloten om te werken aan een coalitieprogramma. De rest heeft het nakijken en worden, naar ik heb begrepen, ook niet meer geïnformeerd over de gang van zaken. Ze hebben zich zo goed opgesloten dat niemand meer weet wat er gaande is.

Dat noem ik dus niet ‘met elkaar de stad besturen’.

Toen de 7 oppositiepartijen zich van zich lieten horen mochten ze wat gemeenschappelijke onderwerpen inleveren bij de procesmanager van dienst om vervolgens twee uur met elkaar te praten over het organiseren van een feestje bij het 750 jarig bestaan van Gouda en nog wat andere zaken die landelijk worden geregeld.

Neen, de noodzakelijke veranderingen in Gouda komen er niet, eerst maar feesten en dan zien we wel verder. Waddinxveen heeft tenminste afscheid genomen van de meest conservatieve gemeente in onze regio. Een wethouder burgerparticipatie en de winkels op zondag open, dat noem ik nu een echt veranderen. Nu mogen wij als Gouda gaan winkelen op zondag bij onze buurgemeenten en is Gouda kampioen in het handhaven van oude gebruiken en gewoontes.

De enige verandering die wij de afgelopen vier jaar echt hebben mogen ervaren is het aan de bron scheiden van je afval. Dat doe ik nu ook maar met als gevolg dat de stad er vuiler en smeriger op is geworden. En dan te weten dat er een mooie fabriek in de Botlek staat die voor ons afval aan het scheiden is betaald door o.a. de gemeente Gouda. We betalen dus mee aan het scheiden in de keuken en later in het proces bij de verbranding. Zeg nou niet dat wij slim zijn.

Neen, het zou mooi zijn wanneer wij ons plastic niet aan de lantaarnpaal ophangen maar dumpen in de 60 liter ondergrondse containers want die staan nu bijna leeg. Ik heb al enkele inwoners horen zeggen “ik wil mijn afvalbak weer terug’. Het grofvuil mogen ze dan een keer in de week ophalen dat scheelt een boel troep op de stoep.

Ik ben natuurlijk als rasechte stroopwafel ‘bijter’ benieuwd naar de afloop van de klucht over de vorming van het college en wanneer de coalitie eens ons als inwoners op de hoogte gaan brengen van de ontwikkelingen aan het onderhandelingsfront. Transparant en alles in het openbaar voor de verkiezingen is vertaald in alles in de ‘achterkamer’ en vooral niets zeggen.

Ik kan mijn abonnement op het AD nu wel gaan opzeggen. Er stond al niet veel over de Goudse strooppolitiek in de krant maar nu lees ik helemaal niets meer. Wel rustig en stil en de vraag doet zich voor of we nu wel wethouders nodig hebben. In de tijd dat België geen regering had bloeide de economie goed op. Ik ben nu bang dat wanneer er in Gouda Wethouders zijn de langzaam opbloeiende economie in Gouda weer een neerwaartse beweging gaat krijgen.

Als dat gaat gebeuren mogen wat mij betreft die ‘(plastic)zakken’ weer aan de lantaarnpalen worden opgehangen en ga ik iedere dag erbij staan en roepen “Vuilnisman mogen deze zakken ook nog mee”

Uw (geplastificeerde) “Gerrit Stroopwafel”