Op dinsdag 18 juni 2024 ontvingen de leden van de fractie van Gemeentebelangen Gouda, in een serie van informele contacten met de collegeleden en organisaties vanuit de Goudse samenleving, wethouder Anna van Popering – Kalkman.

Tijdens een informele en nuttige gedachtewisseling kwamen de onderwerpen van haar portefeuille ruimschoots aan de orde. Anna van Popering – Kalkman is verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning (inclusief beschermd wonen en maatschappelijke opvang), Jeugd en welzijn (inclusief kinderopvang), inclusie en diversiteit, integratie en burgerschap en publieke gezondheid. 

Onderwerpen die de belangstelling van de fractieleden hadden waren van tevoren aan de wethouder gemeld opdat die tijdens de nadere kennismaking en gedachtewisseling ruimschoots aan de orde konden komen.

Een onderwerp betrof met name de ontwikkelingen binnen de zorg, zoals die elders in ons land uit onderzoeken naar voren waren gekomen. Tot verrassing van de fractieleden kon de wethouder hierover melden dat het toezicht op de uitvoering van de zorg in onze regio verbeterd is en dat het aantal toezichthouders is uitgebreid. Negatieve ervaringen binnen de zorg zijn nooit voor 100% te voorkomen en daarom is het gunstig dat het aantal toezichthouders is uitgebreid.

De advisering binnen het sociaal domein is voor de GBG-fractie ook altijd een onderwerp waarvoor belangstelling bestaat. Naast de Goudse Adviesraad Sociaal Domein en de Goudse Cliëntenraad wordt de ervaringsdeskundigheid van de GAB ingezet binnen de advisering van het sociaal domein. Van de zijde van de gemeente is er bereidheid om de GAB een financiële ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld voor de kosten van een website. Daarnaast zijn aan de orde gekomen de initiatieven die vanuit de Goudse samenleving voorgelegd zijn aan het gemeentebestuur met betrekking tot de voorzieningen binnen het sociaal domein. Een mooie ontwikkeling die ongetwijfeld navolging verdient. De interventies van hulpverleners bij kwetsbare gezinnen hebben ook meestal een wisselend resultaat. Binnen die interventies zijn heel veel hulpverleners actief werkzaam, ook jongeren. Dit laatste is toe te juichen doch het kan hen ook ontbreken aan de nodige ervaring.

De 1e Knarrenhof is voor ouderen een succes geworden en de 2e Knarrenhof staat gepland voor de wijk Westergouwe.

Tenslotte is met elkaar open van gedachten gewisseld over de complexe cirkel van het huiselijk geweld met z’n diverse vormen waarin dit helaas voorkomt en de extreme uitwerking voor kinderen, ouders en ouderen die met ouderenmishandeling geconfronteerd worden. Het was een aangenaam en onderhoudend overleg met de wethouder in een aangename en informele sfeer.

Chat openen
1
Hallo, kan ik u ergens mee helpen? - Rüstem Çetin | Fractievoorzitter GBG